OPEN JE OGEN

Er gebeuren ongelooflijk veel dingen op de wereld en er staan veel veranderingen aan te komen voor ons allemaal. Wereldwijd wordt er veel gedemonstreerd voor vrijheid van meningsuiting, bescherming van privacy en rechtvaardigheid. Het is algemeen bekend dat niet iedereen krijgt waar hij of zij daadwerkelijk recht op heeft. Een veilig onderkomen, goede zorg, bescherming, voeding en ga zo maar door.
Ik vraag mijzelf regelmatig af waar wij mensen mee bezig zijn op onze aarde. Zoveel “waarom” vragen heb ik, waar ik het regelmatig ook met anderen over heb. Keuzes die gemaakt worden door politieke leiders. Machtsmisbruikers die opzettelijk of onopzettelijk dingen uitstellen en of achterhouden omdat zij niet mogen, niet weten of niet willen. Dan is er ook nog een kleine groep mensen die zoveel geld hebben dat het voor hun niet uitmaakt welke kant van de medaille belicht wordt. Ik ben mij ervan bewust dat het voor mij erg lastig wordt wanneer mijn ziekenkosten en huur worden verhoogd. En wanneer ik, door slechte oogsten, meer geld moet betalen voor gezond eten. Ik ben mij ervan bewust dat ik tot de middenklasse hoor en dat er naast de rijken nog veel meer armere mensen zijn die het zwaarder hebben dan ik. In deze tijden van crisis is het voor de onderlaag ongelooflijk moeilijk om mee te komen met de snel veranderende economie. Ik ben mij ervan bewust dat de allerrijksten zich om heel veel dingen niet druk hoeven te maken en vraag mijzelf regelmatig af wat zij zouden kunnen doen. Wat zij zouden willen doen en of zij een betekenisvolle bijdrage kunnen/willen leveren. Bouwen aan een duurzame toekomst. Een toekomst waarbij iedereen gelijk is en waarbij er aan iedereen gedacht wordt. Een duurzaam voorbeeld die als betekenisvol gezien kan worden voor alle kinderen, met al hun talenten, die na onze generaties nog op onze aarde moeten zien te overleven.

Mijn nieuwste single die als eerst te horen zal zijn staat in het teken van corruptie en democratie. In dit nummer spreek ik mij uit over hetgeen wat hierboven allemaal beschreven staat. Hiphop staat voor kunst en vrijheid van meningsuiting. Deze twee dingen zouden nooit verloren mogen gaan. Ik als schrijver en rapper heb mijn woorden klaar en zal die spoedig met jullie delen.

Wat is de intentie?

Ik krijg regelmatig de vraag wat ik wil bereiken en wat mijn grootste dromen zijn. Het leek mij daarom leuk om op één van deze vragen in deze blog dieper in te gaan.

Toen ik net begon met het schrijven van liedteksten wilde ik zoveel mogelijk aansluiten bij de rap-artiesten die booming zijn in de muziekindustrie. Naast mijn persoonlijke ervaringen, schreef ik ook over meer commerciële onderwerpen waar geld mee verdient zou kunnen worden. En met geld bedoel ik de vele views en streams die omzet genereren. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat dit niet bij mij past en dat ik het zo dicht mogelijk als kan bij mijzelf moest houden. Dit was een lastige keuze als opkomend artiest omdat je natuurlijk zo snel mogelijk gezien, gehoord en gewaardeerd wilt worden. En dan met name door de doelgroep die de hele dag muziek luistert en video’s kijkt.
Toch ben ik nu heel blij dat ik mijn eigen stijl heb gecreëerd waarvan ik zelf durf te zeggen dat deze uniek is binnen de muziekgenre waaronder mijn muziek valt. Mijn intentie is nu dan ook vooral om te schrijven en rappen waar ik mij fijn bij voel en waar ik als rolmodel trots op kan zijn wanneer ik hier over een aantal jaren naar terugkijk en luister.

Ik ben mij ervan bewust dat mijn muziek in eerste instantie niet stuk gestreamd zal worden. Ik ben mij ervan bewust dat ik niet rijk ga worden van de muziek die ik maak. Maar dat is ook niet mijn intentie. Ik wil een betekenisvolle boodschap achterlaten waar fans van kunnen genieten en die hen ook aan het denken kan zetten. En het belangrijkste van alles is dat ik lol wil hebben in wat ik doe. Ik ben een herinnering aan het creëren voor mijzelf en mijn geliefden waar ik later met trots op terug kan kijken. Dit heeft niks met geld of beroemd willen zijn te maken. Geld bestaat uit cijfers en cijfers zijn oneindig. Wanneer ik het voor het geld zou doen zou mijn zoektocht naar voldoening oneindig lang kunnen duren. Ik ben van mening dat je dat uiteindelijk ontzettend ongelukkig kan maken.

Liefde in het brede

De liefde zet mij al jaren aan het denken. Ik vind het een fascinerend iets. Vooral omdat het zoveel gevoelens met zich meebrengt. Deze gevoelens zijn voor ieder mens anders. Niet alleen voor mensen maar ook voor dieren speelt de liefde een belangrijke rol in het leven. Als kind zijnde vond ik het al bijzonder hoe konijnen met elkaar paren en hoe de vrouwtjeskikkers de mannetjes kunnen opeten na de sex. Of hoe hard een vrijpartij bij leeuwen eraan toe gaat. Behalve de sex doet de liefde veel meer met alles wat leeft. Vogels die paringsdansen doen en teefjes die een bepaalde geur verspreiden wanneer ze loops zijn enzovoort. En dan natuurlijk niet het uiterlijk te vergeten zoals bijvoorbeeld bij mannetjes pauwen die met hun mooie verschijning de vrouwtjes in verleiding brengen. Heel bijzonder mooi allemaal.

Om terug te gaan naar de mens en de gevoelens en gedragingen die bij ons veel voorkomen, wanneer het om liefde gaat, valt het mij op dat veel dingen overeenkomen. Wij maken ons ook mooi, willen lekker ruiken, passen ons aan om dichter bij de ander aan te kunnen sluiten en nog veel meer andere dingen. Behalve het voortplanten waar het in de dierenwereld vooral om gaat, gaat de liefde voor de mens een stuk verder. En het emotionele aspect van de liefde bij een mens ben ik gaan beschrijven in een aantal nummers van mij. Verschillende gedachten en gevoelens die uit ervaringen en fantasieën voortvloeien.

Wat is liefde?
Liefde is………………………..

Stay tuned voor mijn nieuwe track ‘Liefde in de Lucht’.

I’m a songwriter

De titel zegt het al. In deze blog wil ik graag met jou delen hoe ik aan mijn inspiratie kom en hoe ik dit tot nieuwe nummers verwerk. Ik ga nu niet alles vertellen, sommige dingen moeten natuurlijk wel geheim blijven 😉

Inmiddels heb ik al een aantal nummers uitgebracht, waarvan ik de achtergrond van mijn nummers ‘Moeder Aarde’ en ‘Laat Het Los’ al in eerdere blogs heb besproken. Als je dit hebt gemist, check ze dan nog als je wil. Vandaag ga ik het hebben over mijn nummer ‘Ik Heb Een Wens’ dat in het teken staat van oud worden. Zoals ieder ander mens zie ik mensen om mij heen ouder worden. Sommigen van hen klagen zo nu en dan weleens dat ze weer ouder zijn geworden. Vooral op verjaardagen is dit een opmerkelijk iets. Natuurlijk zijn wij ons er allemaal van bewust dat het erbij hoort maar toch blijft het iets pijnlijks hebben. Dit kan een deel angst voor de dood zijn maar ook gewoon het feit dat wij vitaal willen blijven, want bij ouder worden hoort nou eenmaal ook lichamelijke achteruitgang. Voor mijzelf brengt ouder worden ook andere gevoelens met zich mee. Ikzelf heb mijn hele leven sterk het voorgevoel dat ik niet heel oud zal worden op de één of andere manier. Terwijl ik dit natuurlijk wel graag wil 🙂
Daarnaast vind ik het dragen van verantwoordelijkheid, die je als jong iemand minder hebt, ook een flinke belasting op de vrijheid en jeugdigheid. Tot slot lijkt het mij verschrikkelijk om ouder te worden en daarbij het risico te lopen geliefden achter te moeten laten.

Met deze gevoelens en ideeën over oud worden ben ik mijn nummer ‘Ik Heb Een Wens’ gaan schrijven. Als eerst ben ik goed gaan luisteren naar de onderliggende muziek(instrumentale) wat ik vaak als basis zie voor mijn “creatieve schrijfproces”. Van daaruit ben ik langzaamaan gaan schrijven totdat ik het gevoel kreeg dat ik op de juiste weg zat. Na flink veel gepuzzel en vaak luisteren ontstaat uiteindelijk de muziektekst zoals ik die voor 99% voor ogen heb. Na dit schrijfproces laat ik deze nieuwe creatie even voor wat het is en leg ik het een aantal dagen/weken weg. Vervolgens ga ik ermee de studio in om het op te nemen. Er volgen nog veel meer stappen voordat het nummer exact zo is zoals jij het hoort. In mijn volgende blog vertel ik jou daar meer over.
Luister ‘Ik Heb Een Wens’ op Spotify e.d. en of op deze site.

Stop discriminatie & zinloos geweld | deel 3

In dit laatste deel over discriminatie en zinloos geweld wil ik het over een aantal herinneringen uit mijn jongere jaren hebben.
Ik weet nog goed dat ik mij erg speciaal voelde toen ik net in Nederland aankwam na mijn adoptie door mijn Nederlandse ouders. Omdat ik in Brazilië niet voldoende voedingsstoffen binnen had gekregen, was ik wat klein van stuk vergeleken met andere leeftijdgenoten. Daarbij zag ik er natuurlijk ook mooi bruin uit van al die zon in Brazilië. Dit alles bij elkaar zorgde ervoor dat er veel bekijks was toen wij op Schiphol aankwamen. Wat ik mij ook nog goed kan herinneren is dat er veel mensen de auto van mijn ouders in keken wanneer wij met het gezin naar Frankrijk, Spanje, Zweden of gewoon in Nederland op vakantie gingen. Ik vind het niet fijn wanneer ik voor aap/aapje wordt uitgemaakt, maar het lange staren kwam daar voor mij ook dichtbij in de buurt (als je begrijpt wat ik bedoel).
Mijn ouders konden hier gelukkig goed mee omgaan. Als ik problemen op school had of andere problemen stonden zij altijd voor mij klaar.
Er is een lange tijd in mijn jeugd geweest dat ik niet donker wilde zijn en geen kroeshaar wilde hebben omdat ik regelmatig gepest werd. Het feit dat ik een Braziliaan ben en kleiner van stuk ben, zorgde ervoor dat ik mij vaak onzeker heb gevoeld. Tot op de dag van vandaag vinden wij het bijvoorbeeld nog steeds gebruikelijk dat de man groter is dan de vrouw. Of dat donkere mensen een donkere partner hebben, en Turken met Turken gaan en Aziaten met andere Aziaten enzovoort.

Een aantal jaren geleden toen ik naar Brazilië ging voelde ik mij weer even thuis. Met allemaal andere Brazilianen om mij heen. Het viel mij op dat de meeste mensen, in Recife waar ik geboren ben, zich niet druk maakten om hoe iemand eruit ziet. Zwart, wit, dik, dun, man vrouw, jong, oud, groot of klein. Dit vond ik mooi om mee te maken.
Natuurlijk lopen ook daar mensen rond die een mening hebben over homoseksuelen, lesbiennes, rijkere mensen en noem zo maar op, maar het voelde voor mij even anders toen.

Tot slot wil ik zeggen dat mijn nummer ‘Laat Het Los’ is ontstaan door deze levenservaringen. Met het nummer draag ik mijn boodschap uit naar iedereen dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet, maar dat wanneer je goed doet je ook goed zal ontmoeten. Iedereen is van vlees en bloed en iedereen mag er zijn zoals hij of zij is. 1 voor allen en allen voor 1. Gun elkaar die liefde, dat is gulheid.

Stop discriminatie & zinloos geweld | deel 2

In deel 1 van dit onderwerp beschreef ik een klein deel uit mijn verleden. Jammer genoeg ben ik niet de enige die te maken heeft met discriminatie. Zo veel mensen op onze wereld kunnen niet zijn wie ze willen zijn of eruit zien zoals zij dat willen. Mannen die niet in het openbaar met een andere man mogen zoenen en voor vrouwen idem. Vrouwen die worden achtergesteld omdat zij een hoofddoek dragen en mannen die worden bespuugd omdat zij een keppel dragen. Gehandicapten en ouderen die worden gediscrimineerd omdat zij minder valide zijn. Mensen die vluchten uit andere landen (vluchtelingen vind ik een naar woord), omdat zij daar niet veilig zijn door oorlogen, hierdoor geen toekomstperspectief hebben, en hier niet gewenst zijn omdat zij een bedreiging vormen. En zo zijn er nog meerdere groepen die gediscrimineerd worden.

Laten we vooropstellen dat discriminatie helemaal niet verkeerd hoeft te zijn. Ik ben zelfs van mening dat er gediscrimineerd moet worden. Er zijn namelijk wel degelijk verschillen tussen mensen op onze wereld. En hier moet zeker rekening mee gehouden worden. Om als voorbeeld te noemen kun je van een invalide oudere persoon namelijk niet hetzelfde verwachten als van iemand die nog jong en vitaal is. En over het algemeen zijn mannen sterker en groter dan vrouwen.
Het grootste probleem bij discriminatie is dat er veelal belangen, verkeerde waarden en vooroordelen aan discriminatie wordt gekoppeld. En juist dit zorgt ervoor dat mensen onterecht worden behandelt.

In mijn volgende blog (laatste deel over dit onderwerp) vertel ik wat ik mij nog goed herinner van mijn reis naar Brazilië, en wat in het teken staat van mijn nieuwste nummer ‘LAAT HET LOS’ die je op deze site kan luisteren en overal kan streamen.

Laat mij weten hoe jij erover denkt en wat je van deze blog vindt. Stuur mij een bericht op social-media of een mailtje via deze site.

Stop discriminatie & zinloos geweld | deel 1

Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren dat ik vroeger veel gediscrimineerd werd. Hierbij bleef het vaak niet alleen. Ik werd namelijk ook vaak door meerdere jongens tegelijk in elkaar geslagen. De verschrikkelijkste woorden kwamen voorbij en de angst als kleine jongen die dat met zich meebrengt is voor het leven. Nu ik ouder ben heeft die angst zich namelijk omgezet in een bepaalde vorm van onzekerheid en een aversie tegen alle vormen van geweld en discriminatie. Veel ouders zeggen tegen hun kinderen dat schelden geen pijn doet. Diep van binnen weten wij allemaal dat woorden mensen wel degelijk diep in hun ziel kan raken. En wanneer het moment juist is, en de intonatie en directheid precies goed is, kan dit er bij velen voor zorgen dat zij voor het leven beschadigd worden. Hoe gek het ook klinkt maar als je iemand echt voor langere tijd pijn kan doen, dan is dat wel met schelden en discrimineren. Het zinloze geweld wat hierbij ook vaak aan de orde is zorgt ervoor dat het alleen maar versterkt wordt.

Stop discriminatie en stop zinloos geweld. In mijn volgende blog komt deel twee over dit onderwerp en vertel ik meer over mijn nieuwste nummer ‘LAAT HET LOS’ die je op deze site kan luisteren en overal kan streamen.

Perceptie

Iedereen heeft zo zijn gedachten en meningen over dingen. De afgelopen tijd hebben verschillende zaken mij regelmatig aan het denken gezet. Ik heb meer dan een half jaar lang aan diverse nummers gewerkt, waarin ik mijn gevoelens van die afgelopen tijd heb kunnen uiten. Voor een aantal van die nummers heb ik een illustratie laten ontwerpen, en voor ‘Moeder Aarde’ heb ik een hele vette muziekvideo laten maken. Allemaal dingen om erg trots en tevreden over te zijn. En dat ben ik natuurlijk ook. Ondanks het harde werken en het geweldige resultaat dat geboekt is blijven er toch altijd dingen voor mij die tegenvallen. Ik ga mij in mijn blog niet helemaal bloot geven over hoe ik mijn eigen droom (of hoe je het ook wilt noemen) beleef, maar wil jullie hier in deze blog wel zo veel mogelijk in meenemen. Hierbij kom ik bij de titel van deze blog genaamd “Perceptie”. Iedereen beleeft en of ervaart dingen op zijn eigen manier. Iemand die pessimistisch is zal dingen vaak negatiever inkleuren en ervaren dan iemand die positiever in het leven staat en naar dingen kijkt. Ikzelf ben mij ervan bewust dat ik naast mijn perfectionisme ook snel geneigd ben naar dingen te kijken die niet goed gaan of zijn gegaan. Hiermee creëer ik zelf een bepaald gevoel wat er helemaal niet hoeft te zijn. Ik doe meer aannames over wat mensen zullen denken, ben geneigd onzeker te worden over de keuzes die ik heb gemaakt, vergelijk mijzelf meer met anderen enzovoort.

Wat ik mijzelf regelmatig zeg is dat ik mijn boerengezondeverstand moet blijven gebruiken en geen gekke aannames moet doen. Dat ik in mijzelf moet blijven geloven en erin moet blijven geloven dat wanneer je iets echt wilt het ook echt kan. En tot slot dat ik me nooit moet laten leiden door personen die al hebben bereikt wat ik zou willen bereiken. Omdat zij hoogstwaarschijnlijk alles wat ik nu ervaar ook hebben moeten meemaken en doorstaan, en wanneer zij dit niet gedaan zouden hebben zij het ook niet bereikt hadden.

In mijn volgende blog vertel ik welke nummers er aan gaan komen en neem ik jullie mee in het proces van hoe ik van idee tot nieuw nummer kom.

De haas en de schildpad

Hardlopers zijn doodlopers wordt er wel eens gezegd. Ik ben het daar ook mee eens maar moet dit zelf wel goed in de gaten houden. Wat zou het mooi zijn wanneer alles in een keer goed zou gaan. En dat er genoeg tijd en geld is om alles te kunnen realiseren wat ik zou willen. Aan de andere kant geeft het ook voldoening om terug te kunnen kijken naar een proces waarin langzaamaan steeds meer successen behaald worden. Een aantal weken terug had ik het genoegen om met Mitchel Suijkerbuijk van De Gelderlander te praten. Het artikel in de krant heeft, behalve de vele positieve en lieve reacties die ik heb gekregen, ook andere deuren voor mij geopend. Aanstaande zondag ben ik te gast in de studio van de streekomroep RN7 te Nijmegen, waar ik geïnterviewd zal worden en ik ook mijn nieuwste single “Moeder Aarde” live zal performen. De zaterdag ervoor ben ik uitgenodigd om naar een feest te komen waar ik voor de open-mic ook een aantal nummers zal voordragen. Ook ben ik ontzettend verheugd op mijn nieuwe officiële muziekvideo voor ‘Moeder Aarde’ die er heel snel aan zit te komen.

Anno 2019 waar mensen gekke dingen posten om gezien en gehoord te worden, waar mensen volgers, kijkers en luisteraars kopen, is het voor mij de grootste uitdaging om het op mijn manier te blijven doen. Dicht bij mijzelf blijven en het echt houden. Want hardlopers kunnen doodlopers zijn en ik wil ongeschonden de finish halen.
De volgende keer vertel ik welke nummers er aan komen want dat zijn er nog wel wat 😉

Stapje voor stapje

Het is vandaag vrijdag de dertiende en gelukkig ben ik niet zo heel erg bijgelovig. Ik kan zelfs met veel plezier mededelen dat ik deze ochtend een heel leuk en fijn gesprek heb gehad met een journalist. Via een vriend van een goede vriend van mij had deze journalist contact met mij opgenomen. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en denk dat het voor iedereen goed is om, vooral in deze tijd van social-media, meer face to face met elkaar te praten. Het gesprek van vandaag was extra leuk omdat het eigenlijk alleen maar over mij en om mij ging 🙂

Als schrijver van liedjes en daarnaast ook rapper vind ik het leuk dat mensen mij beter kennen dan alleen dat. Hoe komen mijn liedjes tot stand en wat is de drijfveer achter een ambitie? En wat zou je willen bereiken in je leven met zo’n hobby/passie? Ik vind het leuk om zulke vragen te beantwoorden omdat ik hiermee mijn luisteraars en volgers nog beter kan meenemen in mijn gedachte en gevoel.

Het was een heerlijke ochtend op deze vrijdag de dertiende en dan ga ik vanavond ook nog de studio in om opgenomen nummers af te mixen. Houd deze blog in de gaten voor het vervolg van het interview dat is afgenomen. Want stapje voor stapje kom ik steeds dichter bij mijn doel. En mijn doel is dat zoveel mogelijk mensen van mijn muziek kunnen genieten.